Går du i säljtankar? Här har vi samlat allt som kan vara bra att ha koll på inför en försäljning.
Går du i säljtankar? Här har vi samlat allt som kan vara bra att ha koll på inför en försäljning.

Sälja en bostad

Steg för steg

1. Första mötet

Vårt första möte är till för att skapa den bästa lösningen för dig, utifrån dina förutsättningar och behov. Vi träffas i din bostad för en genomgång och bedömning av marknadsvärdet. Sedan tar vi gemensamt fram en försäljningsplan som passar dig.

2. Styling & Fotografering

Vi erbjuder dig som säljare en stylingkonsultation där du får tips och råd inför fotografering och visning. Sedan bokar vi tid med vår proffsfotograf, som fotar bostaden och tar fram en planritning. Därmed säkerställer vi att din bostad visas på bästa sätt.

3. Annonsering

Vi tar fram fakta och information om din bostad och förbereder annonsen. Med text och bilder skapar vi en bostadsbeskrivning som godkänns av dig. Annonsen publiceras på vår hemsida samt andra marknadsplatser, i våra lokala skyltfönster och genom annonsering i sociala medier. Här är du som säljare delaktig i skapandet av din bostadsannons.

4. Visning

Vi förbereder visningen väl för att visa upp din bostad på bästa sätt. För en mer personlig visning arbetar vi oftast med bokade visningar. Detta för att kunna bearbeta spekulanterna både före och efter visningen. Vi följer upp spekulanternas intresse och frågor samt informerar om hur budgivningen kommer gå till.

5. Budgivning

Vi registrerar alla bud och håller dig som säljare ständigt uppdaterad under budgivningsprocessen. Vi kontrollerar samtliga budgivares finansiering och ser till att processen blir trygg och smidig.

6. Kontrakt

När det är dags för kontraktsskrivning bjuder vi in dig som säljare tillsammans med köparen till vårt kontor för att gemensamt gå igenom och skriva under köpehandlingarna. Innan dess skickar vi ut ett kontraktsförslag till båda parter. Vi hjälper till med att ansöka om in- och utträde i bostadsrättsföreningen samt deponerar handpenning vid behov.

7. Tillträde

Vi bjuder återigen in dig som säljare tillsammans med köparen till vårt kontor för att gå igenom och underteckna de sista handlingarna. På tillträdet har vi kontakt med både din och köparens bank för att genomföra affären. Slutlikviden överförs, ev. lån löses, kvittenser erhålls och nycklarna lämnas till köparen.

8. Deklaration

Din bostadsförsäljning ska deklareras hos Skatteverket. Detta görs i samband med din inkomstdeklaration året efter att kontraktet skrevs. Vi bistår dig med deklarationshjälp när det blir dags.

Tips & råd för dig som ska sälja

Planera din försäljning

Det första en potentiell spekulant kommer att se är din bostadsannons. Första intrycket är viktigt, därför bör både du som säljare och vi som mäklare säkerställa att din bostad framställs på bästa sätt. Redan vid första anblick vill vi skapa en positiv känsla hos spekulanten.

Ett bra första steg är att förbereda din försäljning genom att passa på att fotografera den årstid då din bostad visar sig på bästa sätt. Många föredrar att fotografera sin bostad under sommarhalvåret, men självklart går det även att få bra bilder året runt. En annan viktig del är att förbereda inför din fotografering. Oftast lönar det sig att lägga ned både tid och pengar på styling av din bostad, gärna med hjälp av en stylist, men det går också att göra mycket på egen hand. Väljer du att styla den själv rekommenderar vi att du plockar undan personlig och säsongsbetonad inredning. Håll bostaden hemtrevlig, men samtidigt inte för tomt och sterilt.

Tänk på detaljer

Spekulanter lockas oftast av välvårdade, rena och hemtrevliga bostäder som ger ett varmt intryck från första stund. Färska blommor, fina textilier samt rätt belysning gör mycket för helhetsintrycket. De små detaljerna kan avgöra den stora affären. Ge dig själv rätt förutsättningar från början, vi hjälper dig såklart hela vägen.

För dig som ska sälja
Snart till salu

Snart till salu

Oavsett om du går i säljtankar nu eller planerar att sälja längre fram, vet vi att tiden är en avgörande del i en lyckad försäljning. Vi använder tiden för att du som säljare ska ha möjlighet att ge din bostad de bästa förutsättningarna för att vara attraktiv på marknaden. Genom att publicera din bostad som Snart till salu hos oss kan vi bearbeta spekulanter i ett tidigt skede, samtidigt som du i lugn och ro kan leta efter ditt nästa boende med känslan av att du redan är förberedd. Vid din sida har du en av våra mäklare som guidar dig längs vägen. Vi finns även till för dig med tips och råd när du letar efter ditt nästa hem. Tjänsten är helt kostnadsfri och du betalar ingenting förrän din bostad är såld.

Detta får du:
  • Värdering och insamling av information om bostaden
  • Rådgivning inför fotografering
  • Anpassad fotografering utifrån dina förutsättningar
  • Anpassad objektsbeskrivning och annons för Snart till salu
  • Matchning av bostaden via spekulantregister
  • Annonsering av bostaden som Snart till salu på vår hemsida, med möjlighet till andra marknadsplatser
  • Rådgivning i ditt bostadsletande

Vill du veta mer om vår tjänst Snart till salu? Kontakta oss så berättar vi mer!

Kontakta oss
HSB medlemmar

Är du HSB-medlem? Då får du rabatt om du säljer din bostadsrätt med oss!

HSB Mäklartjänst Norra Götaland fungerar som vilken fristående mäklarbyrå som helst, men i och med att vi är en del av HSB Norra Götaland vill vi självklart ge tillbaka till våra medlemmar. Därför erbjuder vi ett förmånligt pris för dig som är HSB-medlem och säljer din bostadsrätt med oss. Vår ambition är att alltid vara pålästa om din förening och att skapa de bästa förutsättningarna för dig som säljare. För oss är det viktigt att spekulanter och den blivande köparen ser en fördel att köpa sin bostadsrätt genom oss, då vi besitter stor kunskap om hur det är att bo i en HSB-förening. Det ska vara en förmån för dig som kund att ha allt under samma tak för att du ska känna dig trygg genom hela din boendetid i HSB.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om vad denna förmån innebär är du välkommen att kontakta oss så berättar vi mer. Därifrån kan vi boka ett förutsättningslöst möte för att skapa den bästa lösningen för dig, utifrån dina förutsättningar och behov.

Kontakta oss
För dig som ska sälja
För dig som ska sälja

Vill du veta vad din bostad är värd?

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig för att boka en tid för ett förutsättningslöst möte. Oavsett om du går i säljtankar eller önskar en muntlig värdering av din bostad, hjälper vi dig. Det är självklart kostnadsfritt och du kan även få tillgång till vår tjänst Ditt bostadsvärde.

Välj
* Obligatorisk information
** Ett av fälten behöver fyllas i