Går du i säljtankar? Vi hjälper dig med en bostadsvärdering

Är du intresserad av en bostadsvärdering?

Värdera

Gör livet bättre med en bostadsvärdering

Att hålla dig uppdaterad på vad din bostad är värd är viktigt ur många aspekter och går du i säljtankar är en bostadsvärdering ett optimalt första steg att ta. Det finns många skäl till varför du bör värdera din bostad och några utav dem är att en aktuell bostadsvärdering kan hjälpa dig att sänka dina amorteringskrav, ge dig bättre villkor hos din långivare och utöka ditt bolån för att exempelvis renovera bostaden och på så vis höja bostadsvärdet.

Muntlig värdering (kostnadsfri)

Mäklaren besöker din bostad och ger dig en uppskattning på vad din bostad är värd. En muntlig värdering är ett bra första steg om du går i tankar på att sälja, eller om du bara är nyfiken på vad din bostad är värd just nu. Värderingen är kostnadsfri och icke bindande.

Skriftlig värdering

En skriftlig värdering passar dig som nyligen gjort en omfattande renovering eller önskar omförhandla dina lån. Mäklaren besöker din bostad och gör en värdering. Efter genomförd värdering får du ett skriftligt intyg med det bedömda marknadsvärdet, som sedan kan användas som underlag gentemot banken. Värderingen är icke bindande, men tänk på att du bara kan göra en skriftlig värdering vart femte år, förutsatt att du inte har gjort en större omfattande renovering.

Missa inte vår tjänst Ditt Bostadsvärde. Bostadsmarknaden är dynamisk och kan snabbt skifta läge. Med Ditt Bostadsvärde får du möjligheten att följa värdeutvecklingen av din bostad. Varje kvartal skickas en uppdatering till dig via mail som förklarar hur värdet av din bostad har förändrats de senaste tre månaderna. Tjänsten löper vidare automatiskt i två år och är helt kostnadsfri. Självklart kan du välja att avsluta tjänsten när du vill eller förlänga den om så önskas.

Gör livet bättre med en bostadsvärdering

Värdera

Så här går det till

Är det dags att sälja din bostad eller vill du veta om en renovering kan bidra med ökat värde på din bostad? Skicka i väg ett formulär till oss! Vi hjälper dig med en pålitlig och realistisk värdering.

1. Fyll i dina uppgifter

Skrolla ned, fyll i dina uppgifter i formuläret och skicka i väg det till oss. Formuläret är icke bindande, utan ger oss bara en möjlighet till vidare kontakt.

2. Mäklaren ringer dig

En av våra mäklare med med rätt erfarenhet i ditt bostadsområde och av din bostadstyp kontaktar dig för att boka in ett möte.

3. Mäklaren besöker din bostad

Mäklaren besöker dig och går tillsammans med dig igenom din bostad, innan en muntlig eller skriftlig värdering fastställs.

Värdera

Här tar du första steget till din bostadsvärdering

Välj
* Obligatorisk information   **  Ett av fälten behöver fyllas i
Värdera
Hur vi värderar din bostad

För mäklaren finns det många parametrar att ta hänsyn till vid en bostadsvärdering, vilka kan vara bra för dig att ha koll på. Det finns även saker du själv kan göra för att ge dig och din bostad rätt förutsättningar till ett så högt värde som möjligt.

1. Marknaden
Dagens bostadsmarknad är högst avgörande för värdet du får på din bostad. Här tittar mäklaren på de faktorer som påverkar bostadspriserna, som ränte- och låneläge, prisstatistik från andra bostäder i området samt aktuellt utbud och efterfrågan på liknande bostäder.
2. Bostaden
Skicket av bostadens interiör och exteriör tas in i beräkning - vilka fördelar och nackdelar finns med bostaden och vart finns förbättringsmöjligheter? Här kan du som bostadsägare ha möjlighet att påverka utfallet genom att boka professionell homestyling inför försäljning eller renovera upp bostaden för att förhoppningsvis höja värderingen.
3. Läget
Attraktionskraften i området där bostaden är belägen påverkar värderingen. Här tittar mäklaren på hur attraktivt läget är idag och estimerar hur det kommer förändras på sikt. Mäklaren tittar också på kringliggande värdehöjande aspekter som närhet till kollektivtrafik, matbutiker, skolor, restauranger etc.


Vid en värdering kombineras mäklarens lokalkännedom, kunskap och erfarenhet med ovan nämnda parametrar och resulterar i ett potentiellt värde av bostaden, så som den är precis just nu. Nämnvärt är också att det är du som säljare som väljer din mäklare. Alla mäklare har sina egna rutiner och sitt eget sätt att arbeta, vilket kan påverka utfallet vid en försäljning. Välj därför din mäklare med omsorg. Välj en mäklare du litar på och som vägleder dig genom din bostadsaffär med en trygg hand.

Värdera bostadsrätt

Beroende på vad för typ av bostad du har, kan grunderna för bostadsvärderingen se olika ut. Äger du en bostadsrätt är bostadens läge och allmänna skick grundläggande. Sedan tas planlösning, boyta, antal rum och takhöjd in i beräkningen. Kakelugn/öppen spis/kamin och balkong/uteplats, samt dess solläge, klassas som värdehöjande fördelar.

Lägenhetens placering i fastigheten är också en viktig aspekt att ta hänsyn till. Generellt sätt så är de högre våningarna dyrare, men saknas det hiss kan värdet i stället minska. Samma gäller för bostadsrätter i form av kedjehus/radhus. Beroende på vart i längan bostaden är placerad kan värdet skilja sig åt.

Övriga aspekter mäklaren kollar noga på vid värdering av bostadsrätt är stabiliteten i föreningens ekonomi, samt föreningens månadsavgift.

Värdering av fastighet

Värdering av en fastighet kan se lite annorlunda ut. Likt som för bostadsrätt är läge, planlösning, boyta, antal rum och takhöjd grundläggande parametrar i bostadsvärderingen, men för fastigheter läggs mer fokus på sådant som kan påverka driftkostnaden och på möjliga kommande åtgärder som kan bli kostsamma. Här tittar mäklaren bland annat på husets utvändiga skick, avlopp och värmesystem.

Tomten är också en avgörande faktor – storlek, utformning, insynsskydd, pool och potential är betydelsefulla för vilken efterfrågan det finns på bostaden. I en slutgiltig bostadsvärdering finns det en tydlig koppling till hur huset ligger. Sjötomt, havsutsikt och naturnära är placeringar som kan medföra en betydande ökning i värde.

För fritidshus och stugor är det också läget som är högst avgörande för värderingen, men för denna typ av objekt kikar mäklaren också på värdehöjande faktorer som värme/isolering, indraget vatten och avlopp.