Går du i köptankar? Här har vi samlat allt som kan vara bra att ha koll på inför ett köp.

Går du i köptankar? Här har vi samlat allt som kan vara bra att ha koll på inför ett köp.

Köpa en bostad

Steg för steg

1. Söka bostad

På vår hemsida kan du hitta de bostäder som är till salu och de som snart är till salu. Du är alltid välkommen att besöka oss och prata med våra mäklare på plats för att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt i ditt bostadsletande. Du har även möjlighet att få mejl om intressanta bostäder, utifrån dina sökkriterier, genom vår bostadsbevakning.

2. Finansiering

Innan det är dags att ge sig ut på visningar är det bra att du tar kontakt med din bank för att kolla vilka möjligheter du har att köpa en bostad. Ett lånelöfte visar hur mycket du kan köpa din bostad för. Är du osäker på hur du ansöker om ett lånelöfte, kontakta våra mäklare för vägledning.

3. Visning

När du ska gå på visning är det bra om du redan innan har läst på om bostaden. Då är det lättare för dig att veta vad du ska kolla upp på plats och vad du ska fråga mäklaren.

4. Undersökningsplikt

Du som köpare har undersökningsplikt, passa därför på att noggrant undersöka bostaden vid visningstillfället och fråga mäklaren om något känns oklart. Skulle du vilja besiktiga bostaden innan ett ev. köp är det bra om du informerar mäklaren om det i god tid, då besiktningen oftast görs innan kontraktsskrivningen äger rum.

5. Budgivning

Efter visningen kontaktar vi dig för att stämma av ev. frågor som uppkommit och ditt intresse för bostaden. Är du intresserad av att lämna ett bud på bostaden kommer mäklaren efterfråga ditt lånelöfte för att säkerställa att du har din finansiering klar. Alla bud som registreras skickas till säljaren och budgivarna.

6. Kontrakt

När det är dags för kontraktsskrivning bjuder vi in dig som köpare tillsammans med säljaren till vårt kontor för att gemensamt gå igenom och skriva under köpehandlingarna. Innan dess skickar vi ut ett kontraktsförslag till båda parter. Vi hjälper till med att ansöka om in- och utträde i bostadsrättsföreningen samt deponerar handpenning vid behov.

7. Tillträde

Vi bjuder återigen in dig som köpare tillsammans med säljaren till vårt kontor för att gå igenom och underteckna de sista handlingarna. På tillträdet har vi kontakt med både din och säljarens bank för att genomföra affären. Slutlikviden överförs, ev. lån löses, kvittenser erhålls och du erhåller nycklarna från säljaren.

8. Ditt Bostadsvärde

Vi erbjuder dig som köpare vår tjänst Ditt bostadsvärde där du kan följa prisutvecklingen av din bostad under första året. Självklart har du möjlighet att förlänga prenumerationen på ditt bostadsvärde efter ett år.

Att tänka på inför ett bostadsbyte

Att tänka på inför ett bostadsbyte

Tips för dig som köper

Att köpa en bostad är ett stort beslut och ibland kan vägen dit kännas lång. Vårt mål är att du som köpare ska känna dig trygg och omhändertagen under hela processen och vi finns med för att vägleda dig till din nästa bostad.

Inför visning är det bra att du har haft en dialog med din bank för att undersöka dina möjligheter kring finansiering av ditt bostadsköp. Det är även bra att komma påläst till visningen för att ha bättre koll på vad du vill titta efter samt vad du ska fråga mäklaren. Att vara väl förbered inför visningen ger dig bättre möjligheter att noggrant kunna undersöka skicket på bostaden. Det i sin tur gör det lättare för dig som köpare att avgöra om bostaden är rätt för dig. Tänk på att när köpet är bindande går det inte att reklamera ev. fel på bostaden som du borde ha upptäckt på visningen. Säljaren ansvarar endast för dolda fel.

Som köpare har du undersökningsplikt

Det är viktigt att du som köpare känner till din undersökningsplikt då den väger tungt i ditt bostadsköp. Utgångspunkten i en bostadsförsäljning är att säljaren inte kan hållas ansvarig för fel som köparen borde ha upptäckt. För att uppfylla din undersökningsplikt kan du t.ex. ta hjälp av en sakkunnig person eller låta en besiktningsman göra en besiktning av bostaden. Glöm inte att ta del av föreningens ekonomi vid köp av bostadsrätt samt ev. servitut och nyttjanderätter som är knutna till en fastighet vid köp av sådan. När du uppfyllt din undersökningsplikt kan du känna dig tryggare i ditt bostadsköp och veta att du gjort vad du kunnat för att få de bästa förutsättningarna i din nästa bostad.

För dig som ska köpa

Ingen bostad som passade? Skapa en bevakning istället

Med vår bostadsbevakning kan du själv fylla i dina önskemål för ditt nästa boende. Matchar en bostad dina önskemål får du ett mejl från oss och du kan därmed känna dig lugn att du inte missar ditt nästa hem.

Välj
Välj

    -
    -
    -


    Bostäder till salu